Olika typer av transportmedel

Man kan ta sig fram på en hel del olika sätt, de vanligaste transportmedlen är bil, buss, tåg, båt och flygplan. Sen kan man ju cykla, man kan gå, man kan åka moped/motorcykel.

Olika typer av transportmedel

Går igenom de vanligaste transportmedlen

En bil är det vanligaste färdmedlet och den finns i en uppsjö av modeller, färger, varianter och storlekar. En bil drivs av bensin, diesel eller naturgas.
Bilen har funnit sen 1800- talet, i slutet av 1800-talet kom den första bensin drivna bilen till  Sverige, det var Boye & Thoresen en Göteborgsfirma som importerat en Panhard bil från Frankrike med en Daimlers motor i.
Bröderna Cederholm experimenterade med ångbilar.
Den största bilkoncernen idag är Volvo och grundades av Gustav Larson och Assa Gabrielsson. Den första serietillverkade bilen kom 1927, April. Buss är ett kollektivt transportmedel vilket innebär att buss hålls platser är placerade på utvalda ställen runt om i världen, där stannar bussen för på och avstigning och bussen har en tidsplan att hålla. Det finns två typer av denna buss och det är stadsbussar och landsvägsbussar. Sedan finns det en del andra typer av bussar, denna typ jag beskrev kallas passagerarbuss då den fraktar människor, sen finns det även turistbussar som fraktar folk mellan olika länder, minibussar, fraktar inte så många personer och kan användas av exempelvis en familj med flera barn. Dubbeldäckare är en buss med två våningar, är väldigt vanligt i turistsammanhang och så finns dem i olika städer där det anordnas rundtur i staden. Tåg är en transportvariant som endast kan framföras på järnvägsräls, den styra av elektricitet via strömskena och kontaktledning. Det finns tre typer av tåg, godståg som fraktar gods av olika slag mellan städer och länder, vi har persontåg som då fraktar människor och så har vi arbetståg som används när en järnväg ska repareras, kontrolleras eller underhållas. Dessa tåg fraktar varken personer eller gods,  men ska något av ovanstående göras så måste arbetsmännen ta sig till aktuell plats för att utföra arbetet.

Går igenom de vanligaste transportmedlen

Båtar kan också användas som transportmedel om du exempelvis bor i skärgården, du ska ut och resa till en ö ifrån fastlandet eller så finns det stora båtar så kallade färjor, där kan man välja att fraktas med en stor färja till ett annat land eller så kan man åka färja och vara kvar på den i ett antal dygn för att kanske koppla av på spa, äta gott och lyssna till liveband. Även här finns det färjor eller fartyg som fraktar gods från ena delen av världen till den andra, det kan handla om allt från mat till byggmaterial. Oftast fraktar man mat i olika typer av fartyg. Ett flygplan färdas i luften och kan också även här frakta både människor och gods. Människan väljer oftast att flyga till varmare breddgrader då det går fortast med flyg, också den störta miljöboven då ett flygplan släpper ifrån sig mycket avgaser som förorenar vår planet. Att flyga till Thailand tar cirka 11 timmar, skulle du ta bilen från Sverige till Thailand skulle du vara framme på drygt sex dagar. Ett passagerarplan tar allt från 50 personer till 300 stycken.


© 2021 Boxed Logistics