Studera logistik

Studera logistik

Logistik är så mycket mer än bara att flytta en vara från ett ställe till ett annat. Tidigare kopplade man logistik till tåg, flyg och bil och naturligtvis är det fortfarande så även om framtiden kommer att se annorlunda ut, det kan redan se tecken på. Att studera logistik är ett väldigt aktuellt och hett ämne och marknaden ser god ut inför framtiden. Denna artikel kommer att ta upp några olika vägar om hur man går till vägar om man vill studera inom just logistik.

Logistik, en framtidsbransch

Det finns olika vägar att gå om man bestämmer sig för att studera logistik. Då just logistik och transport är i en spännande ny fas så kommer arbetstillfällena att öka markant. Redan idag sker mycket digitalt men en sak är säker, det kommer bara bli mer digitalt och detta kommer då att kräva nya lösningar. Tidigare gjordes mycket rent fysiskt men i samband med att robotar och datorer har tagit över en större del av transporten och olika system så kommer detta även att öka. Man kan se redan i USA men också i Sverige där man testar drönare, robotar och andra föremål som kan komma att leverera paket eller brev. Man kanske inte är riktigt där än men inom 5 år kommer detta att bli en verklighet och det gäller att hänga med. Att studera logistik kommer att vara ett klokt val då det kommer att skapas många nya arbetsplatser.

Vilka vägar finns det?

I Sverige finns det lite olika sätt att studera logistik. Sedan ska man komma ihåg att logistik är ett väldigt brett ämne och sällan räcker endast en gymnasieexamen. Då kan man välja mellan att studera på högskola eller en yrkeshögskola, så kallad YH. Väljer man att studera en YH-utbildning så finns det hela 34 olika alternativ runt om i hela landet där vissa även erbjuder utbildning på distans. Oftast studerar man logistik med någon inriktning. En del av utbildningarna riktar sig för dem som vill arbeta med övergripande och med ledningsfrågor medan andra utbildningar riktar in sig på teknik eller olika IT-lösningar.

Vilka vägar finns det?

För att kunna studera så är grundkraven en fullföljd gymnasieutbildning och sedan krävs det även vissa specialkunskaper som Matematik 2 men det kan variera från utbildning. YH-utbildningar brukar vara något kortare än högskoleutbildning och som brukar gå på två eller två och ett halvt år. Fördelen med en YH-utbildning är att det ingår en praktik där man också avslutar själva utbildningen och många får oftast fortsätta på det företag man utför sin praktik vilket kan vara en genväg till arbete.

Väljer man att studera på högskola så har Handelshögskolan i Göteborg en gedigen utbildning inom logistik. Programmet är på 3 år där man varvar nationalekonomi med teknik. I programmet ingår även en del företagsekonomi och denna utbildning lämpar sig kanske bäst för dig som vill ta dig an en ledande roll inom branschen eller kanske vill starta eget på sikt.

Man ska komma ihåg att en högskoleutbildning alltid är en bra idé och utsikterna är väldigt goda. Man kan fördjupa sig även här och även studera vidare om man känner för det. Vilket av dem två valen som är bättre är svårt att avgöra men faktum är att det finns många alternativ att välja mellan. I samband med att tekniken gör framsteg och införandet av 5G så kommer det även att påverka logistiken världen över varför det är en god idé att hoppa på detta tåg inom en snar framtid.

© 2021 Boxed Logistics